Sağlık bilgi platformuı - 08 Eylül 2024, Pazar

Ramazanı zinde geçirmek için

11 Haziran 2016
Ramazanı zinde geçirmek için

Orucun sağlık üzerinde oluşabilecek olumsuz etkilerini nasıl azaltabiliriz?

Eczacı Mehmet Müderrisoğlu yaz aylarına denk gelen ramazanda oruç tutanlara önerilerde bulundu.

İFTARDA SİGARA İÇMEYİN

Ramazan’da oruçlu geçirilecek süre 17 saati aşacak. Ramazan’ın manevi ikliminde huzur bulacak olan müslümanlar oruç tutarken sağlıklarını da koruyabilir. Ramazan ayı sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmak için de bir fırsat sayılmalıdır. İftar saatlerinde sigara içmek enerjinizin düşmesine, daha çok susamanıza ve ağız kuruluğunu daha fazla hissetmenize neden olur. O yüzden sağlıklı bir Ramazan geçirmek için iftar saatlerinde sigara içilmemesini öneriyoruz.

SIVI ALIMINA DİKKAT

Sıvı alımına özen gösterilmeli. Akşamları 2.5 litre ve sahurda da yarım litre su tüketilmeli. Tuzlu peynir, sucuk, salam, sosis, tuzlu zeytin, turşu gibi gün içinde susamanıza neden olacak yiyeceklerden uzak durun. Daha fazla susamamak için sıcak saatlerde güneşte çok fazla zaman geçirmeyin. Aşırı terleme ile su kaybederseniz hemen bir doktora danışın.

MİDE RAHATSIZLIKLARI

Mideyi yoracak yağlı ve ağır yemekler, pirinç pilavı gibi kan şekerini ani artıran gıdalar, şerbetli tatlılar ile şekerli-gazlı içeceklerden iftarda ve sahurda uzak durulmalı. Ramazan’da yaşanan en önemli sorun mide rahatsızlıklarıdır. 17 saat aç kaldıktan sonra mideye ani ve fazla yüklenmek acil servisi ziyaret etmenize neden olabilir.

ENERJİ KAYBI VE HALSİZLİK

Açlık ve sıcak havanın etkisiyle akşam saatlerine doğru bitkinlik ve halsizlik görülebilir. Her akşam mutlaka sahura kalkılmalı ve uygun besinler tüketilmeli. Tam buğday ekmeği, yumurta, süt ürünleri, ceviz ve badem daha geç acıkmanızı sağlar ve tokluk hissi verir. Daha enerjik ve dinç olmak istiyorsanız size siyah sarımsağı tavsiye edebilirim. Siyah sarımsak enerjinizi artıracak ve doğal moral kaynağınız olacaktır.

ENERJİYİ YÜKSELTMEK MÜMKÜN

Sarımsak Mısır’da piramitlerin yapımında çalışan işçilere enerjilerini yükseltmek için düzenli olarak verilirdi. Mısır’ın sıcak ikliminde son derece ağır şartlarda çalışan piramit işçileri sarımsak sayesinde hem enerji kazanmış hem de sarımsağın antibiyotik etkisi ile hastalıklardan korunmuş ve yaralarını iyileştirmişlerdir. Bu bilgileri ünlü tarihçi Heredot’un aktarımlarından öğreniyoruz.

NORMAL SARIMSAKTAN DAHA ETKİLİ

Günümüzde yeni keşfedilen siyah sarımsak bildiğimiz sarımsaktan daha etkilidir. Siyah sarımsak, aslında bildiğimiz sarımsağın fermente edilmiş halidir. Fermantasyon sırasında kokusu ve acı tadı kaybolurken besin değeri artar. Vitamin ve mineraller dahil yararlı 200’ü aşkın bileşik içerir. Yüksek enerji verir. Tansiyonu ve şekeri düzenler. Aynı zamanda antioksidan özelliktedir.

MİDE DOSTU

Siyah sarımsak Ramazan ayında görülebilecek mide yanması şikayetlerinde yardımcı olabilir, doğal mide koruyucu özelliği vardır. Ancak, sindirim sistemi hastalığı olanların çiğ sarımsak yememesi gerekir. Çiğ sarımsak mide rahatsızlığı, gaz ve alerji gibi sorunlara neden olabilir.

Siyah sarımsağın faydaları

  • Kansere karşı koruyucudur
  • Kalp sağlığını korur
  • Beyin hücrelerini serbest radikal hasarına karşı korur
  • Hafıza bozuklukları semptomlarını azaltır
  • Bağışıklık sistemini destekler
  • Karaciğeri korur
  • Diyabet semptomlarını iyileştirir
  • Kronik böbrek rahatsızlıklarında, tedavinin toksik etkisini azaltır
  • Sindirim ve dolaşımı arttırır
  • Tansiyonu düzenlemeye yardım eder
  • Doğal mide koruyucudur
  • Hiperlipidemi ve hiperglisemi durumlarını önlemeye yardımcıdır
  • Yaşlanmayı geciktirir
  • Antialerjiktir
  • Saç ve cilt sağlığını korur
  • Yorgunluğu önler

UYARI

Her ilaç ve sağlık ürününde olduğu gibi siyah sarımsak tabletlerinin mutlaka hekim ve eczacılara danışıldıktan sonra kullanılması gerekir. Bu vesileyle hatırlatmak isterim; internetten ve güven vermeyen noktalardan sağlık ürünlerini kesinlikle satın almayın. Her sağlık ürünü için mutlaka eczanelere başvurun.

(Ramazan ve oruç hakkındaki diğer haberler için tıklayınız.)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz