Sağlık bilgi platformuı - 08 Aralık 2024, Pazar

Dişte porselen lamina nedir, neye yarar?

Dişte porselen lamina nedir, neye yarar?

Yaş ilerledikçe dişlerde aşınma, çatlama, ve bunlara bağlı olarak ağız çevresinde çökme, sarkma gibi görüntüler oluşabiliyor.

Bu sorunlar mevcut dişler üzerine yerleştirilen porselen laminalar ile ortadan kaldırılarak daha sağlıklı bir görünüm sağlanabiliyor.

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, porselen lamina uygulamaları hakkında bilgi verdi.

PORSELEN LAMİNA NEDİR?

“Ağız ve diş yapısındaki değişikliklerin neden olduğu görüntü bozuklukları porselen laminalarla giderilebilir. Porselen lamina, tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzeyine yapıştırılması işlemidir. Porselenden imal edilen bu kaplamalar ortalama 0,7 mm kalınlığında olur ve ışık geçirgenliğine sahiptir. Mevcut bir dişin üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilir. Porselen lamina uygulanacak dişlerde az miktarda da olsa bir aşındırma yapmak gerekir, bunun oranı dişin formu, rengi ve konumuyla doğru orantılı olarak belirlenir.”

GENÇ BİR GÖRÜNÜM

“Hazırlanan dişlerin ölçüsü alındıktan sonra laboratuvarda özel olarak hekimin ve hastanın belirlediği formda dişler mumdan hazırlanır. Bu dişler hastanın ağzında tek tek denenir ve nasıl durduğu gösterilir. Bu prova işlemi için hazırlanmış olan mumdan dişler hastanın ve hekimin ortak onayından geçtikten sonra, onaylanan formun aynısının porselen hali yapılır. Bu yöntem sayesinde mum üzerinde hastanın ya da hekimin arzu ettiği değişiklikler yapılabilir ve porselen istenen haline gelmiş, mükemmel gülüş yakalanmış olur. Sonuç olarak hasta bu tedavinin sonucunda nasıl bir görünüme kavuşacağını bilir.”

PROVA İŞLEMİ

“Porselen laminalar, ön dişlerdeki aralıkların kapatılmasında, çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde ve çürük olması ya da çapraşıklık nedeniyle porselen kaplanması gereken durumlarda da uygulanır. Bu teknik sayesinde istenen boy, renk ve formda dişler hazırlamak mümkün oluyor. Herkese uygulanabilmekle beraber çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklar sonucu ileri derecede diş eti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz.”

TEDAVİ SÜRESİ

“Tedavinin laboratuvar aşaması bir hafta ile 10 gün arasındadır. Ancak dudakların yeni görünüme uyum sağlaması üç-dört haftayı bulabilir. Bu uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve yüksek sesle okuma tavsiye edilir.”

Dişte porselen lamina nedir, neye yarar? Haberine Ait Etiketler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz