Ağız ve diş sağlığı için 10 öneri
Diş ve diş eti hastalıkları en önemli sağlık sorunları arasında yer alsa da yaşamı doğrudan tehdit etmediği için ağız bakımına gereken önem verilmiyor.
Temel sağlık verileri, genellikle diş çürüğüne bağlı ağrı ve sorunlar nedeniyle diş hekimine başvurulduğunu gösteriyor. Oysa diş ve ağız sağlığı uzmanların ifadesiyle genel sağlığın önemli bir parçasını oluşturuyor. Ağız ve diş sağlığındaki bozulma, sindirime bağlı sorunlardan başlayarak pek çok sağlık sorununun oluşmasına neden olabiliyor.
Diş Hekimi A. Doğan Bircan, ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerindeki etkilerini anlatarak sağlıklı ağıza ve diş yapısına nasıl sahip olunabileceği konusunda bilgi verdi.
AĞIZ SAĞLIĞI İÇİN 10 ADIM
“Doğru ve dengeli beslenmek tüm sağlık sorunları açısından olduğu gibi ağız sağlığı açısından da önemlidir. Diş yapısında bozukluk olan kişilerde çiğneme zor olacağı ya da olamayacağı için kilo kontrol sorunları ve mide sorunlarının yaşanabilir. Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmak için şu 10 konuya özen gösterilmelidir.”
SAĞLIKLI BESLENİN
“Yanlış beslenme, fazla tatlı tüketimi, mide problemleri, kusma gibi nedenler dişlerin çürümesini hızlandırdığı gibi ağız kokusunu da tetikliyor. Sağlıklı beslenme vücut için olduğu kadar dişler için de önemli. Sağlıklı dişlere sahip olmak için süt ve süt ürünleri, C vitamini içeren sebze ve meyve tüketimine önem vermek gerekiyor.”
AĞIZ VE DİŞ BAKIMINI ÖNEMSEYİN
“Ağız ve diş sağlığı için dişlerin düzenli ve doğru fırçalanması önemli. Doğru diş fırçalamada diş yapısına uygun bir sertlikte diş fırçası kullanmak gerekiyor. Diş fırçası ıslatılmamalı. Mercimek büyüklüğünde macun sıkılmalı. 45 derecelik açıyla dişetinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanmalı. Ön dişlerden arka dişlere doğru tüm dişlerin fırçalanmasına dikkat edilmeli. Aynı şekilde dişlerin arka yüzleri de fırçalanmalı. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak temizlenmeli. Son aşama olarak da dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri geri hareketlerle temizlenmeli. Bu şekilde fırçalama işlemi sonlandırılmalı.
Fazla macun kullanılması ağızdaki ferahlığı artırdığı için dişlerin tam olarak temizlenmeden fırçalama işleminin erken sonlandırılmasına yol açıyor. Bu da etkin bir temizleme sağlamayı önlüyor. Fırçalama, sağdan sola yatay yönde olmamalı. Yatay fırçalama diş minesini aşındırarak, hassasiyeti artırıyor, dişlerde renk değişikliğine yol açıyor, diş etlerinin çekilmesine neden oluyor. “
DİŞ TEMİZLİĞİNE ÖNEM VERİN
“Düzenli diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanılmalı, ara yüz temizliği ve gargara yapılmalı. Ayrıca diş fırçasının belli periyotlarda değiştirilmesine dikkat edilmeli. Yaklaşık olarak 3 ay sonra diş fırçası yıpranmaya ve bakteri barındırmaya uygun bir hale geliyor. 3–6 ay arasında diş fırçaları yenilenmeli. Aynı anda 2 diş fırçasına sahip olmakta yarar var. Sabah ve akşam olmak üzere farklı fırça kullanmak gerekiyor. Çünkü diş fırçasının kılları daha kuru ve sert bir hale geliyor. Bu sayede daha etkin bir temizleme sağlanıyor.”
6 AYDA BİR DİŞ HEKİMİ KONTROLÜNE GİDİN
“Sağlıklı dişler için düzenli yapılan ağız ve diş bakımının yanı sıra diş hekimi kontrolü de büyük önem taşıyor. Bundan dolayı 6 ayda bir diş hekimi kontrolünün yapılması gerekiyor.”
SERT CİSİMLERİ DİŞİNİZLE KIRMAYIN
“Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yiyeceklerin dişle kırılması, meşrubat şişelerinin kapaklarının dişle açılması son derece sakıncalı. Bu tür alışkanlıklar dişte ciddi hasarlara yol açabildiği gibi diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına sebep oluyor.”
KAHVE, ÇAY VE TÜTÜN ÜRÜNLERİNE DİKKAT
“Fazla kahve, çay, kola gibi içeceklerin tüketimi dişlerde renk değişimi ve sararma gibi hoş olmayan durumlara yol açıyor. Bunların yanı sıra tütün ürünlerinin de lekelenme ve diş eti hastalıklarına yol açtığı bilinen bir gerçek. Ayrıca sigara; dudak, dil ve ağız kanseri sebebi olması açısından da ağız ve diş sağlığı açısından son derece tehlikeli.”
ŞEKERDEN UZAK DURUN
“Şeker ve şekerli yiyeceklerin diş ve ağız sağlığı açısından daha az tüketilmesinde fayda var. Bu tür ürünleri tükettikten sonra dişlerin fırçalanması ve bol su tüketilmesi gerekiyor.”
ŞEKERSİZ SAKIZ ÇİĞNEYİN
“Yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğnemek diş aralarında kalan artıklardan kurtulmayı sağladığı gibi sindirimi de kolaylaştırıyor.”
DİŞLERİNİZİ SIKMAYIN
“Diş sıkma hastalığı olarak bilinen Bruksizm, genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketleriyle kendini gösteren bir alışkanlık. Alt ve üst çenedeki dişlerin çiğneme ve yutkunma fonksiyonları dışında karşılıklı temasa gelmemesi gerekiyor. Toplumda da sıklıkla görülen bu rahatsızlıktan çoğu zaman hastanın kendisinin de haberi olmuyor. Genellikle strese bağlı olarak meydana gelen diş sıkma alışkanlıkları dişlerin aşınmasına, çürüklere ve diş eti çekilmelerine sebep olabiliyor. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olanların tedavi olması gerekiyor.”
KALEM, KÜRDAN GİBİ SERT CİSİMLER KULLANMAYIN
“Kalem ısırmak, kürdanla dişleri ve diş etlerini zorlamak diş minesine zarar verdiği gibi dişlerin daha çabuk çürümesine neden oluyor.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.