Sağlık bilgi platformuı - 08 Aralık 2024, Pazar

Yumurtanın ne zararı var?

9 Aralık 2018
Yumurtanın ne zararı var?

Yumurta en yararlı besinlerden biri. Ama bazı hallerde zararlı olabilir.

“Gıda maddelerinin üretim ve tüketimşekli önemlidir” temel verisi yumurta için de geçerlilik taşıyor. Proteinaçsından son derece zengin bir besin olan yumurtanın hangi hallerde zararlı olabileceği ve nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda Dr. Buğra Buyrukçu şu bilgileri verdi.

NELERE DİKKAT ETMELİ?

“Yumurtanın üretim şekli, saklanma koşulları, pişirilmesi ve tüketim şekli sağlığımız açısından önemlidir. Doğru tüketilmeyen yumurta faydadan çok zarar verebilir” diyor ve ekliyor:

“Kalorisi düşük, tok tutucu özelliği yüksek olan yumurtanın sayısız faydası vardır. Mutfakların vazgeçilmezi, en önemli ve lezzetli besin kaynaklarından biri olan yumurtanın üretimi, saklama koşulları,pişirme yöntemi ve tüketim miktarına çok dikkat edilmeli.

TİFO BAKTERİSİ YAYMA RİSKİ VAR

“Hijyenik olmadan pişirilen yumurtanınsalmonella gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir. Öncelikle yumurtasatın alınırken üretim tarihine çok dikkat edilmeli. Bekletilmemiş yumurtalar satın alınmalı, organik olup olmadığı kontrol edilmeli. Bekletilmiş yumurtaların kabuğundaki zararlı mikroorganizmaların zamanla yumurtanın içine kadar girme riski vardır. Yumurta satın alındıktan hemen sonra buzdolabında muhafaza edilmeli, tüketilmeden önce üzerinde pislik olan yumurta iyice yıkanmalıdır.Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır. Yine bakteri elle bulaştığı için temas sonrası eller iyice yıkanmalıdır.”

AZ MI ÇOK MU PİŞİRİLMELİ?

“Yumurtanın içinde iltihaplı bağırsak hastalıkları gibi kronik hastalıkları uyandırabilecek ‘araşidonik asit’ adlı bir maddenin bulunur, bu hastaların yumurta tüketimine dikkat etmesi gerekir. Yumurtanın kabuklu halde en az kayısı kıvamında pişirilmesi uygun olur. Pişirme süresine çok dikkat edilmeli, az pişirildiğinde hastalık riski taşıdığı, çok haşlandığında proteinin bozulacağı, yağda çok yakıldığında toksik etki yapacağı unutulmamalı. Sarısıyla beyazı arasında asla yeşil çizgi oluşmamalı, oluşmuşsa yenilmemeli. Yumurtanın üçte birinin doymuş yağlardan oluştuğu unutulmamalıdır.Ancak kalp damar hastaları için riski, kırmızı etten daha düşüktür. Sağlıklı bünyelerin günde 1 yumurta tüketmesi, sağlık sorunu olanların hekimlerine danışmaları önemlidir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz