Sağlık bilgi platformuı - 09 Ekim 2024, Çarşamba

Tüp mide ameliyatları ve şeker

9 Haziran 2016
Tüp mide ameliyatları ve şeker

“Ameliyatla istenen kilo kontrolü sağlanıyor, ancak bu sonuç şeker hastaları için yeterli olmuyor.”

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı’nın şeker hastalığı ameliyatlarına dair yaptığı çalışma Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Avrupa Endokrin Kongresi’nde açıklandı. Kongrede konuşan Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik; tüp mide, mide bypass ve Metabolik Cerrahi ameliyatı uygulanan hastalardaki şeker kontrolü oranlarının farklı olduğunu, Türkiye’de yürütülen vakıf çalışması sonuçları üzerinden aktardı.

Diyabet hastalarının çoğunda ilaç ve insülin tedavisi ile kontrolün sağlanamadığına dikkat çeken Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik şunları söyledi:

‘’Ameliyat olan hastalar; ilaç ve insülin tedavisine göre kolaylıkla kilo veriyorlar ve şekerleri düzene giriyor. Ne var ki her ameliyatın etkisi ve gücü aynı değil. Biz de bu ayrımı incelemek ve tespit etmek amacı ile 30 günlük veri takiplerini izleyerek bu çalışmayı yaptık. Tüp mide ameliyatı olan hastalarımızda; bir mide bypass yöntemi olan mini gastrik bypass (MGB) ve ileal transpozisyon ameliyatı olan hastalara kıyasla daha düşük oranlarda şeker kontrolü sağlayabildiklerini tespit ettik.’’

KAN ŞEKERİ NORMALE DÖNMEDİ

‘’Tüp mide, mide bypass ve ileal transpozisyon isimli metabolik cerrahi yönteminin uygulandığı 251 şeker hastasında ameliyattan sonra 30 gün süre ile günde 2 defa şeker ölçümü yapıldı. Yaklaşık 4 hafta sonra önce ileal transpozisyon grubunda, sonrasında da mide bypass grubunda kan şekeri ortalamaları normal değerlere dönmüşken, tüp mide ameliyatı olan grupta bir aylık dönem sonunda ortalama kan şekeri seviyeleri hala normale dönmemişti.’’

‘’Bu sonuçlar nasıl yorumlanmalı? Yakın geçmişte tüp mide ameliyatı çok popülarize edildi ve bu işlem sonrası gerçekten efektif kilo kontrolü sağlanabiliyor. Ancak tüp mide ameliyatı sonrası elde edilen kilo kontrolünün, şeker hastalığı kontrolü için yeterli olmadığı düşünülmekteydi. Bizim sonuçlarımız da sadece tüp mide işleminin şeker hastaları için yeterli bir ameliyat olmadığını göstermektedir. Bu yüzden diyoruz ki şeker hastalığının kontrolü; uygulanan doğru ameliyata bağlıdır.”

“HORMONLARI İNCELİYORUZ”

Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Alper Çelik, ameliyat seçiminin önemini şu sözlerle vurguladı: “Tüp mide işleminin şeker hastalarında yeterli olmamasının nedeni, sadece mide küçültme işlemi ile ince bağırsak hormonlarının canlandırılamıyor olmasıdır. Bugün artık biliyoruz ki, şeker hastalığında en önemli sorunlardan birisi ince bağırsağın son bölümünden salgılanan hormonların canlılığını yitirmesidir. Bu yüzden mide ve ince bağırsakların ikisine birden yapılan müdahaleler daha etkili şeker kontrolü sağlayabilir.” Çelik; Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı bünyesinde ince bağırsağın son bölümü kaynaklı hormonların daha detaylı incelenmesi amacıyla uluslararası çalışmalar yürüttüklerini; vakıf olarak tüm çabalarının şeker hastalarının sağlıklı bir yaşama kavuşması olduğunu söyledi.

KAYNAK: Çelik A, et al. GP96. Presented at: European Congress of Endocrinology; May 28-31, 2016; Munich.

Tüp mide ameliyatları ve şeker Haberine Ait Etiketler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz