Kistik fibrozis için kampanya
Zuhal Olcay, kistik fibrozis tanı ve tedavi merkezi kurulmasına yardım amaçlı kampanya için konser verecek.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tam donanımlı bir Kistik Fibrozis Tanı ve Tedavi Merkezi oluşturulması için kampanya başlatıldı. İstanbul Caddebostan Rotary Kulübü ile Kistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KifDer) tarafından ortaklaşa yürütülen kampanya kapsamında bir yardım toplama konseri düzenlendi. Zuhal Olcay’ın Sinema Senfoni Orkestrası eşliğinde sahne alacağı konser 23 Mayıs 2016 Pazartesi gecesi Zorlu PSM’de gerçekleştirilecek. Zorlu PSM’nin, Biletix ve Kral POP TV’nin koşulsuz desteğiyle gerçekleştirileceği belirtilen bu konserden elde edilecek gelir, Kistik Fibrozis Tanı ve Tedavi Merkezi kurulmasına harcanacak.
KİSTİK FİBROZİS NEDİR?
“Kistik fibrozis” henüz tedavisi olmayan kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalık, doğumdan itibaren pek çok organın salgı bezlerini etkileyerek, solunum, sindirim ve üreme sistemlerinde fonksiyon bozukluklarına yol açmaktadır. Ülkemizde 3.000’de bir görülme sıklığına sahip olan bu hastalığın belirtileri genellikle yaşamın ilk bir iki yılı içinde ortaya çıkar. Kistik fibrozisli hastaların günlük üç saati aşan tedavi görmeleri gerekir. Hastaların günlük tedaviye uyumlarını sürdürmeleri ve en etkili tedavileri alabilmeleri için tam donanımlı tanı ve tedavi merkezlerine ihtiyaçları vardır.
TÜRKİYE’DE 20 BİN HASTA VAR
Türkiye’de 20 bin dolayında kistik fibrozis hastası bulunduğu varsayılıyor. Ancak bunların sadece 2 bini tedavi görebildiği belirtiliyor ve 18 bin hastanın tedavi dışı kaldığı tahmin ediliyor.
İstanbul Caddebostan Rotary Kulübü Başkanı Volkan Akyıldız kistik fibrozis tanı ve tedavi merkezi kurulması amacıyla yürüttükleri yardım kampanyasıyla ilgili şu bilgiyi verdi:
“Sağlık Bakanlığı, yeni doğan bebekler için bu hastalığı tarama programına almış ve çeşitli illerde Kistik Fibrozis Tanı Ve Tedavi Merkezleri açmak için çalışmalar başlatmıştır. Bu merkezlerin yapılanması, tam donanımlı hale gelmesi, hastalar tarafından bilinen ve aktif kullanılan bir merkeze dönüştürülmesi sürecinin hızlandırılması, Kistik Fibrozis ailelerimiz için çok önemlidir. Diğer solunum ve sindirim yolu hastalıkları ile karıştırılan, erken teşhis yapılamadığı için ölümle sonuçlanan bu hastalığın, Türkiye’de 20 bin civarında hastası bulunduğu tahmin ediliyor ve sadece 2 bininin teşhis edilebildiği, 18 bininin ise tanı koyulamadığı için kayıt dışı kaldığı tahmin ediliyor. Bu hastalığın tanı ve tedavi süreçlerinde zaman kavramının önemine inandığımız için çocuklarımızın daha rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla KİFDER (Kistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) ile beraber harekete geçtik ve bir dizi çalışmaları başlattık.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.