Gençlik ilacı araştırılıyor
AB fonlarıyla desteklenen TİNTİN projesi ile yaşlı nüfusun beyin hasarlarının azaltılması, durdurulması, geciktirilmesi amaçlanıyor. Böylelikle yaşlı bakımı sorunu çözümlenmiş olacak.
Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi ya da geciktirilmesi amacıyla bir proje üzerinde çalışılıyor. AB fonlarıyla (Marie Curie Initial Training Networks) desteklenen “Training In Neurodegeneration, Therapeutics Intervention and Naurorepair” (TINTIN) adlı projede, 6 ülke araştırma ve laboratuar çalışmalarını birlikte yürütüyor. Projede Türkiye’den Has Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Yelekçi görev alıyor.
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde yaşlı nüfusun artmasıyla önemli bir toplum sağlığı sorunu olan Alzheimer ve Parkinson, en çok Almanya, Fransa ve İngiltere’de etkili oluyor. Yaşam süresinin uzamasıyla yaşlı nüfus gelişmiş ülkelerde sosyal güvenlik kurumları bütçelerine de ağır yükler getiriyor. Bu verilerin, yaşlanan kuşağın hafızasını genç ve dinamik tutmak için çareler aranmasını ve bu alanda yapılacak çalışmaların hızlandırılmasını gündeme getirdiği belirtiliyor. Training In Neurodegeneration, Therapeutics Intervention and Naurorepair (TINTIN) isimli proje bu gereksinmenin karşılanması amacıyla yürütülüyor.
AMAÇ HAFIZAYI DİNÇ TUTMAK
2013 yılında başlatılan ve 2017 yılında son bulması planlanan projede nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi ya da geciktirilmesini sağlamak öncelikli hedef arasında yer alıyor. Türkiye’den Kadir Has Üniversitesi’nin dahil olduğu projede Trinity Collage Dublin (İrlanda) Salamanca Üniversitesi (İspanya) Manchester Üniversitesi (İngiltere) University College London (İngiltere) Ulusal Biyoişlem Araştırma ve Çalışma Enstitüsü (İrlanda) Mannheim Üniversitesi (Almanya) Siena Üniversitesi (İtalya) çalışma yapıyorlar.
GENÇLEŞTİRME PROGRAMI
Projeye ilişkin bilgi veren Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoinformatik Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Yelekçi, “Avrupa’da insanlar yaşlandı ve artık bu tür hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle 70 yaş üstü görülüyor ve sosyal sigorta kısmına önemli yük getiriyor. Araştırmacılar bize, ‘bu insanlara bir ilaç bulun son 20 yıllarını daha mutlu ve mesut geçirsinler’ diyor. Bu çerçevede 4 milyon Euro’ya yakın bir bütçe aldık” dedi.
Prof. Dr. Yelekçi Türkiye’de ise söz konusu çalışmalarda daha fazla desteklenmeye ihtiyaç duyduklarını belirterek, “Bizler bu tür konulara biraz daha fazla bütçe ayrılması ve desteklenmesini istiyoruz. İnanıyorum ki bu konuda gelecek yıllarda önemli bir çalışma da Türkiye’den çıkacaktır. Bütün arzum Türkiye ruhsatlı dünya çapında satılan bir ilacın geliştirilmesi yönündedir. Hedefimiz bu olmalı” diye konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.