Sağlık bilgi platformuı - 08 Eylül 2024, Pazar

Bozuk dişler moral bozar

Bozuk dişler moral bozar

Diş yapısındaki bozukluklar konuşmayı ve sosyal ilişkileri olumsuz etkiliyor; bu da özgüven eksikliğine neden olabiliyor.

Sağlıksız diş yapısının konuşmayı zorlaştırmasına bağlı olarak iletişim zorluğuna neden olabileceği ve bunun da sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

İletişim zorluğu beraberinde özgüven eksikliğine ve psikolojik sorunlara da neden olabiliyor.

Konuşma zorluğuna neden olabilecek bozuklukların özellikle ilk yaşlarda ve çocukların gelişme dönemlerinde önem taşıdığı ifade ediliyor.

Ağız ve diş yapısının konuşma üzerindeki etkileri konusunda Diş Hekimi Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu bilgi verdi.

 

AĞIZ VE DİŞLER KONUŞMAYI NASIL ETKİLİYOR?
“Düzgün konuşmada dişler önemli bir etkendir. Çene kemikleri, diş etleri, dil ve damağın konuşmayla ilgili görevleri bir bütündür. Ağızdaki diş sayısı ve dişlerin durumu istenen sesi çıkarmamızı sağlar.

De ve Te sesleri dil ucunun, üst kesicilerin damak tarafındaki eğiminden destek almasıyla, Fe ve Ve sesleri ise alt dudağın, üst kesicilerin kesici uçlarına temas etmesiyle çıkar. Se sesi biraz karışık bir işlem gerektirir. Alt ve üst kesiciler birbiriyle temas halindeyken dilin, azıların dil tarafındaki yüzeyinden destek alması ve dil ucunun da (kesiciler arasında bir oluk yapıp) hava borusu oluşturmasıyla gerçekleşir.  Şe ve Je sesleri de buna benzer bir işlemle gerçekleşir fakat bu sırada dil ucu göreve katılmaz.”

BEBEKLER VE ÇOCUKLARDA BUNLARA DİKKAT!

“Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerini tetikliyor. Bu sorunlar, çocuğun ergenlik ve yetişkinlik döneminde konuşma problemleriyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

Çocuklarda dişlerin zarar gördüğü kazalarda zaman kaybetmeden müdahalede bulunulması ileride oluşabilecek bozuklukları engeller. Diş gıcırdatma, parmak emme gibi alışkanlıklar ve emzik, biberon, diş kaşıyıcı gibi malzemelerin oluşturabileceği yapısal bozuklukları da ihmal etmemek gerekiyor.”

ORTODONTİK PROBLEMLER

“Konuşmayı etkileyen diğer bir etkenin de ortodontik problemler denilen, çenesel uyumsuzluk veya dişsel bozukluklardır. Ortodonti çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

Ortodontistler, çene kemiği ve dişlerin doğru yerde ve doğru konumda yerleşmesini sağlar. Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi ile önemli bir estetik kazanım ve konuşma kolaylığı sağlandığı gibi, bu işlemin ağız ve diş sağlığına da birçok faydası vardır. Çapraşıklıkların giderilmesi ile bu bölgelerin daha kolay ve etkili temizlenmesi sağlanır, böylece çürük ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmiş olur. Ayrıca dişlerin ve çenenin kapanışı düzeleceği için kullandığımız kelime ve harflerin telaffuzu daha net olur.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz