Sağlık bilgi platformuı - 08 Eylül 2024, Pazar

Bayramda beslenme dengesini bozmayın

10 Eylül 2016
Bayramda beslenme dengesini bozmayın

Bayram günlerinde kontrolsüz beslenmek sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

 Bayram sevincinin sağlık sorunlarıyla üzüntüye dönüşmemesi için beslenme konusundaki disiplinden vazgeçilmemesi tavsiye ediliyor.

MedAmerikan Tıp Merkezi Beslenme Uzmanı Müge Arslan, Kurban Bayramında sağlıklı beslenme açısından nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

 DENGEYİ BOZUP KEYFİNİZİ KAÇIRMAYIN

 “Bayramı yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenerek, kilo almadan, keyifli bir şekilde geçirmek mümkün. Bayramlarda özellikle fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikâyetler gündeme gelir. Bu nedenle et tüketimi sırasında yağsız ve ızgara ya da haşlama tercih edilmesi daha rahat bir bayram geçirmenize yardımcı olacaktır. Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli ve pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalı. İçerisindeki doymuyağ oranı yüksek olan kırmızı et yanında az zeytinyağı konulmuş salata dengeyi sağlayabilir.”

ETİ PİŞİRME ŞEKLİ ÖNEMLİ

“Ülkemizde kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur. Mangal sırasında ise etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen içi çiğ kalan etlere dikkat edilmelidir. Ayrıca yüksek risk taşıyor olmasından dolayı çiğ köfte tüketiminden kaçınılmalı.”

SAKATAT YEMEK RİSKLİ OLABİLİR

“Kurban Bayramlarında genelde sakatat tüketimi artıyor. Özellikle kolesterolü ve kalp-damar hastalığı riski yüksek olan kişilerin, sakatat tüketiminden kaçınmaları gerekiyor. Güne hafif bir kahvaltı ile başlamalı, aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yemelidir. Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmelidir. Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenmeli ve bir sonraki yapacağınız ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalıdır. Ayrıca çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemelidir. Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdırlar.”

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için şunlara dikkat ediniz:

  • Öğün atlamaktan ve bir öğünde aşırı yemekten kaçınınız.
  • Yiyeceklerinizi hazırlarken; haşlanma, ızgara ve ya fırında pişirme yöntemlerini tercih ediniz.
  • Her gün 8-10 bardak su içiniz. Özellikle her sabah kalkınca ve öğünlerden önce ılık su içiniz.
  • Fiziksel aktivitenizi artırınız.
  • Lifli besin tüketiminizi artırmaya çalışınız.
  • Süt, yoğurt, peynir, et gibi yiyeceklerin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih ediniz.
  • Sıvı yağlardan zeytinyağı, soya yağı, ayçiçek yağı ve mısırözü yağlarını değiştirerek kullanınız.
  • Kırmızı et tüketim sıklığını azaltıp, beyaz et tüketim sıklığını artırınız. Haftada en az 1 kez önerilen miktarda balık eti tüketiniz.
  • Kan basıncınız normal olsa da tuzlu yiyeceklerden sakınınız.
  • Arzu ederseniz çay, kahve gibi içeceklerinizde tatlandırıcı kullanabilirsiniz.
  • Yemeklerinizi hızlı ve büyük lokmalar halinde yemekten ve az çiğnemekten kaçınınız.

Bayramda beslenme dengesini bozmayın Haberine Ait Etiketler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz