Sağlık bilgi platformuı - 14 Kasım 2024, Perşembe

Aşırı aktif mesane sendromu

Aşırı aktif mesane sendromu

İdrar kaçırma olarak yaşamı olumsuz etkileyen bu sağlık sorunu erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülüyor. Yaygın bir sorun olmakla birlikte hekime başvuruda çekimser kalınıyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Gülpınar, aşırı aktif mesane sendromu hakkında bilgi verdi.

“Aşırı Aktif Mesane Sendromu sıkışma hissi, sık sık idrara çıkma, tuvalete yetişememe ve altına kaçırma korkuları ile kendini gösteriyor. Çoğunlukla kadınları etkilemekle birlikte, erkekleri de ilgilendiren sorun, cinsel, fiziksel, psikolojik, sosyal, mesleki açıdan yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor. Obezite, sigara, dolaşım sistemi hastalıkları, genetik yatkınlık, menopoz, böbrek hastalığı ve diyabet aktif mesane sendromunun risk faktörleri arasında yer alıyor.”

AŞIRI AKTİF MESANE BÖREK YETMEZLİĞİNE SEBEP OLABİLİR

“Aşırı Aktif Mesane olarak adlandırılan sık idrara çıkma problemi böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Aşağıdaki soruların en az birine ‘evet’ cevabını veriyorsanız aşırı aktif mesane hastalığı için bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekir.”

  • Aniden sıkışarak tuvalete gidiyor musunuz?
  • Gittiğiniz her yerde tuvalet arıyor musunuz?
  • Geceleri tuvalete gitmek için uyanıyor musunuz?
  • Zamanında yetişemeyip idrar kaçırıyor musunuz?

40 YAŞ ÜSTÜNDE CİNSEL HAYATI BİTİRİYOR

“Aşırı Aktif Mesane Sendromu; işten ayrılma, erken emeklilik ve depresyon sebebi olabiliyor, genç yaşta ise okul başarısını etkileyebiliyor. İdrar kaçırma 40 yaş üstünde cinsel hayatı bitiriyor. Depresyon riski diğer insanlara göre 3 kat fazla. Erken emekli olmaya zorluyor, seyahate çıkmayı engelliyor, insanları sosyal hayattan koparıyor. Tuvalete yetişemeyeceğim kaygısı ile hareket eden hastalarda düşme riski yüzde 26, kırık riski yüzde 34 daha fazla. Toplumun neredeyse 6’da birini etkiliyor ama hekime başvurma oranı oldukça düşük.”

İDRAR KAÇIRMA SORUNU OLANLAR BUNLARA DİKKAT

“Bazı önlemler ve koruyucu tedavi yöntemleriyle bu sorundan kurtulmak mümkün. Tedavide birinci basamak aşırı aktif mesaneye neden olabilecek kafeinli, asitli, baharatlı ve alkollü içeceklerin kısıtlanması. Sıvı alımının dengelenmesi, işemeyi belli saatlerde yapma ve pelvis taban egzersizleri idrar kaçırmaya karşı alınacak önlemler arasında sayılabilir.

Şunları uygulayın:

Pelvis taban egzersizleri yapın: Pelvis taban egzersizleri, doğru kasların düzenli bir şekilde kasılması hekim tarafından hastaya öğretilirse kontrolsüz kasılmaların ortadan kaldırılmasında sıklıkla başarılı sonuçlar vermektedir.

Sigara içmeyin: Eğer sigara içiyorsanız bırakmak için yardım alın.

Daha çok lif tüketin: Beslenmenize daha çok lifli gıda eklemek ya da lif takviyeleri kullanmak, idrar tutamama için bir risk faktörü olan kabızlığın önlenmesinde yardımcı olabilir. Doktorunuz, bir önlem olarak, mesane sorununuza bağlı olmak üzere, daha az ya da daha fazla su içmenizi önerebilir.

Kilo verin: Diyet ve egzersizle kilo vermenin idrar kaçırmayı azalttığı çalışmalarda gösterilmiş.”

İDRAR KAÇIRMAYA TOKSİNLİ ÇÖZÜM

“Basit günlük alışkanlıkları değiştirerek ya da ilaçla tedavi olunamayan durumlarda enjeksiyon tedavisinden etkin sonuçlar alınıyor. 20 dakika gibi kısa bir uygulama ile mesane kasına botulinium toksin enjeksiyonunun yapıldığı uygulama son yıllarda etkin sonuçlar aldığımız bir tedavi yöntemidir. Yöntemin etkisi hastalar arasında değişebilmekle birlikte, ortalama 6 ay sürmektedir. Tedavinin hasta üzerindeki etkisi geçtiği zaman yeniden enjeksiyon yapılabilir. Böylece soruna neden olan mesanedeki istemsiz kasılmalar azaltılmaya çalışılır. Birçok tıbbi çalışmada, bu yöntemle idrar kaçırma sıklığının azaldığı, hastanın yaşam kalitesinin yükseldiği rapor edilmiştir.”

Kaynak: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Aşırı aktif mesane sendromu Haberine Ait Etiketler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz