Sağlık bilgi platformuı - 08 Aralık 2024, Pazar

Anne sütü en iyi gıda; siz de emzirin

Anne sütü en iyi gıda; siz de emzirin

Dünyanın en büyük mucizelerinden biri kabul edilen anne sütünün önemini vurgulamak amacıyla 1-7 Ağustos dönemi Emzirme Haftası olarak tanımlanıyor.

Bu hafta süresince anne sütünün önemini anlatan çeşitli etkinlikler ve toplantılar düzenleniyor.

Anne sütü bebek için yaşamsal önemde olması yanında emziren anneler ve anne adayları için de hassas bir dönemi ifade ediyor.

Anne sütü, bebeğin büyümesi ve fiziksel gelişimi için etkili oluyor. Bu süreçte doğru emzirme biçimi de bebeğin ruhsal gelişimi açısından önem taşıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Dr. Ela Tahmaz ve Dr. Ebru Gözer, anne sütünün önemi ve emzirme pratiği hakkında bilgi verdiler.

BİREBİR KARŞILIĞI OLMAYAN BESİN

“Anne sütünün önemi tartışılmaz. Şüphesiz, bütün besinler içerisinde birebir karşılığı olmayan tek besin anne sütüdür. Doğduğu andan itibaren annelerin bebeklerine verebilecekleri en değerli besin anne sütüdür. Doğru emzirme ise; anne ve bebek arasındaki sevgi bağının pekişmesini, bebekte güven duygusunun gelişmesini, bebeğin yeni doğan riskli dönemini mutlu ve sağlıklı bir şekilde atlatmasını sağlıyor.”

ELA TAHMAZ DİYOR Kİ:

Anne sütü zekâ gelişimini olumlu etkiler

“Anne sütü bebek için gereken besinleri doğru miktarda barındıran yegâne hediyedir. Anne sütü ile beslenen çocuklarda başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalık ve alerjilerin görülme sıklığı azalır. Anne sütü beyin ve zekâ gelişimini olumlu etkiler. Anne sütü ile beslenme hem bebek hem de anne için bir öğrenme sürecidir. Bu süreç kolostrum adı da verilen erken süt ile başlar. Bu süt göğüslerde zaten mevcuttur. Bebek bu sütü doğumdan hemen sonra almaya başlar. Kolostrum bebeği birçok hastalıktan koruyacak değerdedir.”

Emzirme sıklığını doğru belirleyin

“Anne sütü çabuk sindirilir. Bebek 2 günlük olduğunda günde yaklaşık 8-10 kez emer. Bu da her 2-3 saate karşılık gelir. Bebeğinizi her emmek istediğinde emzirin. Açlıklarını ağızlarıyla aranarak ve hareketlerini artırarak gösterirler. Ağlama genelde en son belirtidir.” Bebek 1-2 emme hareketinden sonra yutkunuyorsa, bu onun sütü aldığının ifadesidir. Emmesini bitirene ve uyuyana kadar göğsünüzde kalabilir. 5-7 günlükten itibaren bir göğüste 20 dakika kalırlar. Yutması bitene kadar aynı göğüste kalmasını sağlayın, daha sonra gazını çıkartın ve diğer göğse geçirin.”

EBRU GÖZER DİYOR Kİ:

Anne sütü bebeği psikolojik olarak da etkiliyor

“Bebeğin büyümesi ve gelişimi için gerekli tüm besinleri sağlayan anne sütü, psikolojik olarak da bebeğin güçlü olmasını ve özgüveninin gelişmesini sağlıyor. Emzirme yöntemleri bu bakımdan önem taşıyor. Bebeğin ağzına değen ilk damla olan önsüt, bütün bağırsak sistemini kaplayarak bebeği enfeksiyonlara karşı korumaya başlar. Zamanında ve erken doğmuş tüm bebekler için ilk ve en önemli besin anne sütüdür; ekonomiktir, temizdir, daima hazırdır, sindirimi kolaydır, gaz ve kabızlık daha az görülür. Özellikle enfeksiyona en açık olan yeni doğan döneminde anne sütüyle riskler kolayca atlatılabilir. Emzirmek de anne-bebek arasındaki bağı kuvvetlendirerek bebeği psikolojik olarak güçlendirir.”

Emzirerek obeziteden koruyabilirsiniz

“Enfeksiyonlardan koruyan zengin bileşenler içeren anne sütü aynı zamanda ileri dönemde hastalıklara yakalanmayı önleyen bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Anne sütü almış bebekler alerjik hastalıklar, kronik hastalıklar ve günümüzde giderek yaygın bir sorun halini alan obeziteden de korunuyor. Emzirilen bebekler, biberonla beslenen bebeklere göre daha güçlü bir ‘kendinden-düzenleyici’ sisteme olanak veren bir beslenme şekli geliştirebiliyorlar. Biberonla beslenen bebekler daha fazla kilo alabiliyor, biberon ile beslenme bebeğin açlık ve doyma hissini anlama yeteneğini zayıflatabiliyor. Ancak emzirmenin doğasından kaynaklanan arz ve talep dengesiyle bu durum emzirmede aksamadan devam ediyor.”

Emzirme süresini anne ve bebek belirler

“Her bebeğin anne sütü ihtiyacı, annenin bebeğiyle olan ilişkisi ve emzirmeye olan yaklaşımı farklı olacağı için bebeğin ne kadar emzirilmesi konusunda net bir öneride bulunmuyoruz. İlk zamanlarda anne, bebeği istediği kadar istediği sürede emzirmeli. Zaten doğumdan sonraki birkaç hafta içerisinde emzirmenin süre ve miktarı bir dengeye oturacaktır. Bebek ağız hareketleriyle emzirilmeyi istediğini belli edecektir. Bebeklerin ağlayarak da emmek isteğini belli edebilir. Ancak bebeğin başka nedenlerden ötürü ağlayabileceği unutulmamalıdır. Ağladığında emzirme ile sakinleşmeyen bebek kucağa alınınca susuyorsa anne ile temas kurmak istiyordur.”

Emzirme sorunları nasıl giderilir?

“Annede meme ucu çökükleri ve bebeğin memeyi kavrayamamasından veya süt emmek için sabırsızlanmasından kaynaklanan motivasyon düşüklüğü olabilir. Bebekte ağlama krizleri gibi birtakım sorunlar yaşanabilir. Bu gibi durumlarda, bebeği sakinleştirerek uygun pozisyonlarda tekrar memeye tutturmak, annede silikon meme uçları kullanmak, meme ucunu belirginleştirdikten sonra emzirmeye başlamak sorunun kolayca çözülebilmesine yardımcı olacaktır. Özellikle süt emmede aktif bir bebekse bu konuda sabırlı ve sakin olmak gerekir. Her bebek emzirilebilir. Bazı durumlarda bu biraz zaman alabilir. Anne istekli ve kararlı olduğu takdirde başarılı olmaması için hiçbir neden yoktur. Sadece başlangıçta desteğe ve özgüvenini sürekli pekiştirmeye ihtiyacı vardır.”

Dr. Ela Tahmaz’ın tavsiyeleri…

Sütünüzün yeterli olduğunu anlamak için şu gözlemleri yapabilirsiniz:

  • Bebeğiniz günde 6-8 kez bezini ıslatıyorsa,
  • Günde 2 veya daha fazla hardal sarısı cıvık ve pürtüklü kaka yapıyorsa,
  • Emdikten ve gazını çıkardıktan sonra sakinleşip uyuyorsa,
  • Aktifse ve sesli ağlıyorsa yeterince anne sütü alıyor demektir.

Göğüste süt birikmemesi için şunları yapınız:

  • Bebeğin meme ucunu koyu renk kısmıyla beraber ağzının içine alıp almadığını kontrol edin. Sadece meme ucunu alıyorsa göğsü tam boşaltamayabilir.
  • Bebeğinizi her 1-3 saate bir sık aralıklarla besleyin.
  • Bebek emmekte zorlanıyorsa emzirmeden önce anne sütü sağılarak göğüsler bir miktar boşaltılabilir, böylece göğüs ucu da daha çok belirginleşir.
  • Emzirmeden önce ağrılı göğsün üzerine ılık kompres, emzirdikten sonra hâlâ dolgunluk ve ağrı varsa soğuk kompres uygulayın.
  • Bebeğinizi sakin ve stressiz bir ortamda emzirin, rahatlamak için müzik dinlemeyi deneyin. Emzirme aralarını dinlenmeye ayırın.

Anne sütü nasıl saklanmalı?

  • Odanın serin bir yerinde 6-8 saat
  • Buzdolabının rafında 72 saat (3 gün)
  • Buzdolabının buzluğunda 2 hafta-2 ay arası
  • Derin dondurucuda 6 ay

Sağılmış sütü süt saklama poşetlerine koyun ve tüm torbalara mutlaka tarih ve miktar yazın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz